Naslovnica Region Košarac i Ćorić o Trgovskoj gori – BiH će pokrenuti arbitražu, ako…

Košarac i Ćorić o Trgovskoj gori – BiH će pokrenuti arbitražu, ako…

203
Staša Košarac

Sarajevo/Zagreb — Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas telefonskim putem sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Rzgvarano je o namjeri Hrvatske da izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Košarac je informisao ministra Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori “ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području”.

Ministar Košarac poručio je i da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

Ministar Ćorić podsjetio je da Hrvatska i Slovenija do “danas nisu postigle saglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada”.

Tokom telefonskog razgovora, ukazano je na potrebu da, u skladu sa ESPOO Konvencijom, stručna javnost iz BiH bude uključena u sve procese kako bi mogla da korespondirati i iznositi svoje argumente ukoliko vojno skladište Čerkezovac bude određeno kao definitivna lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

U slučaju da Hrvatska bude insistirala na predmetnoj lokaciji, ministar Košarac poručio je da će BiH “pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem”.

(StarMo)