Naslovnica BiH Košarac hoće “unutrašnji dijalog u BiH”

Košarac hoće “unutrašnji dijalog u BiH”

506
Staša Košarac; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ocijenio je da BiH, da bi ušla u proces harmonizacije zakonodavstva sa pravnim nasljeđem EU, “prije svega mora pokrenuti unutrašnji dijalog o otvorenim pitanjima uvažavajući nadležnosti svih struktura vlasti u BiH”.

Košarac je istakao da model djelovanja treba da bude uključenost entitetskih i nivoa vlasti Brčko distrikta ka zajedničkom nivou BiH, s ciljem usaglašavanja i harmonizacije bazičnih potreba, i uz uvažavanje evropskih standarda.

Ako postoji unutrašnje nerazumijevanje, smatram da te stvari treba ostaviti po strani, otvoriti procese usaglašavanja i tek onda ulaziti u format utvrđivanja zakona u institucijama za koje su one i nadležne – rekao je Košarac Srni.

On je dodao da je jedini model za buduće zajedničko djelovanje jačanje unutrašnjeg dijaloga u institucijama BiH, i posebno, bolja saradnja sa entitetskim institucijama koje imaju sličan domen rada kao i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Drugi model ne postoji. Kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa ne želim da bilo kome u BiH namećem rješenja, a tako neće postupati ni moji najbliži saradnici prilikom obavljanja svojih redovnih poslova i zadataka – rekao je Košarac.

(StarMo)