Naslovnica Život Koronu pobijediti uz pomoć konja?

Koronu pobijediti uz pomoć konja?

321

Buenos Aires — Argentina je počela klinička ispitivanja za liječenje covid-19 koristeći hiperimuni serum razvijen pomoću konjskih anti-tijela, saopćila je laboratorija ovlaštena za ispitivanja novog lijeka.

Serum proizvodi biotehnološka kompanija Inmunova, a dobiva se ubrizgavanjem proteina SARS-Cov-2 od kojih konji stvaraju veliku količinu neutralizirajućih antitijela. Njihova se krvna plazma zatim pročisti i obrađuje.

Nakon pozitivnih rezultata u laboratorijskim testovima, kliničko ispitivanje efikasnosti seruma provest će se na 242 osobe kojima je dijagnosticiran umjeren do teški oblik bolesti, objavila je laboratorija.

“Ako u prvim danima možemo smanjiti umnožavanje virusa, ne samo da bismo smanjili njegovu snagu, već mislimo da će ova sposobnost neutralizacije omogućiti pacijentima da razviju vlastiti imunološki odgovor,” rekao je Fernando Goldbaum, naučni direktor biotehnološke kompanije Inmunova koja provodi ispitivanja, prenijeli su hrvatski mediji.

U obraćanju putem videa Goldbaum je rekao kako su ispitivanja počela u ponedjeljak, a prvi rezultati se očekuju između oktobra i novembra.

Argentina je dosad imala 175.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa s oko 3200 smrtnih slučajeva.

(StarMo)