Naslovnica Život Koronavirus: Stotine miliona učenika ne ide na nastavu

Koronavirus: Stotine miliona učenika ne ide na nastavu

406
foto: agencije

Sarajevo — Gotovo tristo miliona učenika u svijetu ne ide na nastavu, a Italija je zadnja u nizu zemalja koje zatvaraju škole ne bi li zaustavile širenje virusa Covida 19 koji sije paniku širom planete i prijeti svjetskoj ekonomiji, piše u četvrtak agencija AFP.

Italija, prvo žarište u Evropi, koja je u srijedu prešla prag od sto umrlih (107 umrlih od 3.089 oboljelih), uvela je nesvakidašnje mjere i u četvrtak zatvorila sve škole i univerzitete do 15. marta, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agencije.

U Južnoj Koreji, drugom najvećem žarištu zaraze nakon Kine sa 145 novih slučajeva u četvrtak čime je ukupno 5.766 zaraženih od kojih je 35 umrlo, škole i jaslice bit će zatvorene još tri sedmice.

I u Iranu, gdje su vlasti izvijestile o još 15 umrlih (ukupno 92 umrla od 2.922 zaražena), škole se zatvaraju, kulturna i sportska događanja se otkazuju, a radno vrijeme je skraćeno u državnoj upravi.

Trinaest zemalja je zbog epidemije moralo zatvoriti sve škole, što je pogodilo 290 miliona učenika u svijetu, navodi UNESCO koji govori o “brojevima kakvi dosad nisu viđeni”.

Međutim, drastične mjere kakve je uvela Kina koče njenu ekonomiju, što se negativno odražava na svjetski rast.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je u srijedu da kriza zahtijeva “odgovor na svjetskom nivou” pošto su zemlje članice te ustanove najavile “svu potrebnu pomoć radi ograničavanja posljedica” epidemije i podsticanja rasta.

U Sjedinjenim Državama, gdje su zabilježena dva nova nakon 11 smrtnih slučajeva, epidemija je glavna tema razgovora koja zabrinjava sve sektore djelatnosti, pokazuje studija američke centralne banke.

Kongres je pristao izdvojiti više od 8 milijardi dolara za suzbijanje epidemije.

(StarMo)