Naslovnica BiH Koronavirus “pregazio” turizam: “Katastrofa je ogromna”

Koronavirus “pregazio” turizam: “Katastrofa je ogromna”

256
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — “Turizam je pregažen. Mi smo prvi pregaženi i mi smo zadnji koji će ustati”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Almedin Memović, vlasnik turističke agencije Tallest Tourguide Tours iz Sarajeva, komentarišući posljedice mjera i borbe protiv korona virusa na turizam.

U njegovoj firmi je troje zaposlenih, te nekoliko vanjskih uposlenika koji rade kao turistički vodiči.

“Mislim da je ovo katastrofa ogromna. Nismo zaštićeni na bilo koji način, turističke agencije ne mogu da posluju ni na kakvom nivou. Posla je bez ikakvog pretjerivanja – nula”, kaže Memović.

Aida Terzić, vlasnica i izvršna direktorica turističke agencije Relax Tours i hotela Pino Nature, u blizini Sarajeva, napominje da je i ova firma, kao i sve ostale iz branše, potpuno zatvorila svoja vrata zbog odluka i mjera koje se provode u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Firma zapošljava 50 ljudi i oni su, kako kaže Terzi, i dalje na platnim listama. Ona pozdravlja sve odluke i epidemiološke mjere, ali smatra da bi se simultano morale provoditi i mjere za očuvanje privrede kako bi se sačuvala radna mjesta.

“Ono što minimalno očekujemo, što zahtjevamo i tražimo, a uputili smo i mnogobrojne apele, jeste da se ljudima, kako bi sačuvali svoja radna mjesta, obezbijede minimalne plate i doprinosi, jer niko od nas ne zna koliko će ovo trajati. I ako se to ne desi, na kraju ćemo biti prinuđeni teška srca da dajemo otkaze svojim radnicima”, kaže Terzić za RSE.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)