Naslovnica Mostar Koronavirus: Predsezona u HNK već u minusu

Koronavirus: Predsezona u HNK već u minusu

284
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Izvjesno je da će turistička predsezona biti loša u brojnim zemljama, a upitno je i na koji način će se vratiti povjerenje putnicima koji zbog pojave koronavirusa ne putuju.

FTV je istražila koliku štetu će pretrpjeti turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Otkazan je i Berlinski sajam turizma, od kojeg su turistički radnici imali velika očekivanja.

Neke države zatvorile su svoje granice za putnike koji dolaze iz ugroženih područja i otkazale letove. Na mostarskom aerodromu let ka Rimu, zakazan za 2. marta, otkazan je u posljednjem trenutku.

“Nemamo zvaničan stav državnih institucija o otkazivanju letova prema Italiji. Radimo sve u skladu s procedurama BHDC-a”, navodi Aida Cvijetić, glasnogovornica kompanije FlyBosnia, prenosi federalna.ba.

Svoje preporuke aerodromu izdao je i Krizni štab HNK-a.

“Preporuka je da se smanje letovi s Italijom barem mjesec-dva dok ne vidimo kako će se dalje tamo razvijati stanje”, napominje Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK-a.

Stanje u HNK-u se pomno prati. Svjesni su mnogi da je turizam kao ekonomska grana glavni pokazatelj finansijske štete koju bi mogla prouzrokovati globalna epidemija izazvana koronavirusom.

“Rastao je broj gostiju iz Turske i Kine. Nažalost, upitno je kako će se reflektirati činjenica pojave koronavirusa. Nadamo se da će to biti prolaznog karaktera”, kaže Stjepan Primorac, predsjednik turističkog klastera Hercegovina.

“Naša obaveza je da i dalje radimo sve kao da je normalno, ali se moramo pripremiti i očekivati kakva će biti reakcija na prvom mjestu naše države, a naravno i država u okruženju”, ističe Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a.

Turističke agencije već osjećaju promjene, te se okreću drugom tržištu.

“Prema dunavskoj delti: Mađarskoj, Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj. Tamo nam odlično ide booking, nema nikakvih problema. Što se tiče Azije i dalekih zemalja, tu je sve stalo. To je, možda, i pozitivno za Evropu, vratit će se turizam u Evropu”, smatra Mili Bijavica, direktor turističke agencije.

Bijavica objašnjava da je predsezona u HNK-u već u minusu s obzirom na to da Azijati i Italijani u ovom periodu najviše putuju.

(StarMo)