Naslovnica Život Koronavirus poremetio Ramazan širom svijeta

Koronavirus poremetio Ramazan širom svijeta

517
foto: arhiva - ilustracija

London — Pandemija koronavirusa poremetila je tradicije kod ogromne većine od 1,8 milijardi muslimana u svijetu, koji se tokom dnevne svjetlosti suzdržavaju od hrane i vode u narednih 30 dana, piše BBC.

U većini zemalja, džamije su zatvorene i tradicionalnom ramazanskom večernjem ezanu će se odazivati jedino kod kuće, u vrijeme dok muslimani svijeta provode Ramazan u izmijenjenim okolnostima.

Tokom Ramazana, posebne večernje molitve – Teravije – tradicionalno se izgovaraju zajedno sa ajetima iz Kur'ana. Riječ Teravija potiče od arapske riječi koja označava ‘opuštati se’ i čini osnovni dio zajedničke molitve u ovo posebno doba godine.

Pandemija se urezala u samo srce islamskog načina molitve, ocjenjuje BBC i to na dva načina – vertikalno, u smislu molitve, i horizontalno, sprječavajući večernja okupljanja kada ljudi zajedno iftare, obnavljaju veze prijateljstva i šire milosrđe prema onima u stanju potrebe.

Koronavirus je uticao i na islamska najsvetija mjesta. Velika džamija u Meki je tiha, džamija u Medini zatvorena, a vrata al-Aksa džamije u Jerusalemu su zatvorena.

I dok većina država sa muslimanskom većinom je otkazala vjerska okupljanja, premijer Pakistana Imran Khan morao je tražiti kompromis sa imamima nakon protesta.

Grupne molitve bit će dozvoljene tokom Ramazana, ali jedino ako vjernici budu pazili na socijalnu distancu i ako budu nosili maske unutar džamija, navodi BBC.

(StarMo)