Naslovnica Život Koronavirus pogodio i najbogatije i najsiromašnije

Koronavirus pogodio i najbogatije i najsiromašnije

446
foto arhiva

Madrid — Pandemija koronavirusa je pogodila i najbogatije i najsiromašnije u svijetu, kada je britanski princ Charles pozitivno testiran na virus a 1,3 milijardi indijskih stanovnika potpuno su blokirani, piše AP.

U međuvremenu su se američki poslanici konačno usaglasili oko programa mamutske ekonomske pomoći u cilju pokretanja rasta vrijednosti dionica širom svijeta. Plan bi podržao firme tokom krize, i na osnovu njega bi domaćinstva dobila jednokratnu pomoć od 1.200 dolara po odrasloj osobi i 500 dolara po djetetu.

U Španiji je broj preminulih porastao za više od 700 na ukupno 3.400 smrtnih slučajeva, nadmašujući broj umrlih u Kini, gdje je epidemija i počela. Španija je sada na drugom mjestu po broju umrlih iza Italije.

“Ako nismo na vrhuncu krize, onda samo veoma blizu njemu. Ne mogu reći da smo ga dostigli”, izjavio je Fernando Simón, čelnik španskog zdravstvenog centra za koordinaciju u vanrednim situacijama, dodajući da bi, čak i u slučaju da brojke oboljelih počnu da opadaju, bilo “kontraproduktivno” razmišljati o bilo kakvim ublažavanjima restrikcija, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Španski mediji javili su da su 23 štićenika staračkog doma u Madridu preminula od COVID-19 ili od simptoma povezanih s virusom. Uprava doma saopćila je da apeluje na više osoblja i medicinskih potrepština, među kojima i testove na virus, nakon što je 55 njegovih radnika bilo prinuđeno da uzme bolovanje.

Policija u Španiji također je uhapsila dvije osobe koje su bacale kamenice i druge predmete na konvoj ambulantnih vozila koji je prebacivao 28 starih osoba iz staračkog doma, među kojima je veliki broj zaraženih ljudi, u drugi objekat u gradu.

Indija je izvijestila o samo 450 slučajeva zbog limitiranog broja testiranja, ali je premijer Narendra Modi upozorio da bi, ako se ne djeluje odmah, virus decenijama mogao unazaditi.

Indija ima drugi po veličini broj ljudi koji žive u ekstremnom siromaštvu. Brojne regije zemlje imaju loše sanitarne i objekte za zdravstvene za zaštitu, i ranjivi su prema izbijanju epidemija. Zvaničnici se bore da primjene ograničenja u praksi, navodi AP.

(StarMo)