Naslovnica Život Koronavirus oborio cijene nafte

Koronavirus oborio cijene nafte

438

Zagreb — Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 55 dolara nakon što je Rusija saopćila da će trebati više vremena da prouči predloženo dodatno smanjenje snabdijevanja zbog smanjene potražnje pod uticajem epidemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,44 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa nižoj cijeni, od 50,42 dolara, prenose hrvatski mediji.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da Moskva podržava saradnju s drugim proizvođačima što je podržalo cijene u jutarnjoj trgovini.

Danas je ruski ministar energetike Aleksandar Novak naglasio da Moskvi treba nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stav o značajnijem ograničenju snabdijevanja objasniti sljedeće sedmice.

Novak je procijenio da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150 hiljada do 200 hiljada barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, napominje Reuters.

Odbor koji savjetuje Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznike na čelu s Rusijom predložio je privremeno smanjenje proizvodnje za 600.000 barela dnevno, saznao je Reuters iz tri izvora u četvrtak.

(StarMo)