Naslovnica Izdvojeno “Koronavirus neće nestati s toplijim vremenom”

“Koronavirus neće nestati s toplijim vremenom”

506
foto arhiva

Washington — Američki naučnici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde kako se ne čini da će koronavirus nestati dolaskom toplijeg vremena. Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump već sedmicaima tvrdi da će virus “kada postane toplije, čudesno nestati”.

U pismu Bijeloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome kako toplije i hladno vrijeme utječu na koronavirus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vrijeme utječe na virus, to neće biti u velikoj mjeri budući da je jako malo ljudi u svijetu dosad postalo imuno na virus.

“Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efikasnosti prenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera”, navodi se u pismu, prenosi N1.

U pismu je navedeno da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uslovima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. William Schaffner, specijalista za zarazne bolesti na Univerrzitetu Vanderbilt, rekao je: “Iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prenosa”, kazao je za CNN.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)