Naslovnica Region Koronavirus: Najgori dan za Srbiju do sad

Koronavirus: Najgori dan za Srbiju do sad

439

Beograd — Danas je najgori dan za Srbiju – novih sedam preminulih, ukupno 23, uz 115 novozaraženih koronavirusom, saopćio je u utorak direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti i član zdravstvenog štaba dr. Goran Stevanović upozorivši na lošu perspektivu.

On je na redovnoj konferenciji za medije dramatičnim tonom rekao da su do sada potvrđena ukupno 23 smrtna slučaja u Srbiji uzrokovana koronavirusom, iznijevši pesimistične procjene daljnjeg razvoja epidemiološke situcije, koje je usporedio s Italijom i Španijom.

“Ovo nam je najgori dan za Srbiju, ali bojim se da nije najgori koji nas čeka. Ovo je rezultat nepoštivanja mjera koje smo davali, molili i preklinjali. Nastavimo li se ovako neodgovorno ponašati prema sebi i drugima, bliži nam se scenarij Italije i Španije. Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti”, konstatirao je dr. Stevanović, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na Fenu.

On je sunarodnjacima i sugrađanima zamjerio da se i dalje “intenzivno druže” i pokušavaju izbjeći mjere koje su neophodne da bi se spriječilo širenje bolesti.

“Ako se nastavimo tako ponašati, ne postoji zdravstveni sistem koji će uspjeti kompenzirati ovoliki broj oboljelih”, upozorio je Stevanović otvoreno izrazivši strah da će “informacije u perspektivi biti i gore”.

“Ja sad moram ići kako bih pomogao mojim kolegama koji provode cijeli dan pod maskama i skafanderima pokušavajući se izboriti za one druge ljude, koji se bore za svoj život u jedinicama intenzivne njege”, rekao je šef infektivne klinike.

Potom je demonstrativno ustao od stola i s kolegama iz kriznog štaba napustio press-konferenciju, uskrativši novinarima priliku za pitanja.

Ministarstvo zdravstva naknadno je saopćilo da je u Srbiji do utorka u 15 sati registrirano ukupno 900 slučajeva COVID-a 19. Od posljednjeg izvještaja jučer u 15 sati testirano je 477 osoba, od kojih je 115 bilo pozitivno, a 362 negativno na koronavirus.

Od službenog početka epidemije 6. marta do 31. marta u 15 sati nacionalna referentna laboratorija Instituta “Torlak” testirala je ukupno 3.561 osobu.

(StarMo)