Naslovnica BiH Koronavirus: Kawasaki sindrom se pojavio i u BIH

Koronavirus: Kawasaki sindrom se pojavio i u BIH

1006
Screenshot: FTV

Sarajevo — Na Klinici za plućne bolesti u Sarajevu hospitalizovano je dijete pozitivno na koronavirus kod kojeg je dijagnosticiran i Kawasaki sindrom. Ovo je izazvalo paniku kod građana. FTV je istražila – i nema razloga za paniku.

Riječ je o nezaraznoj, istina rijetkoj bolesti i još nepoznatog uzroka, ali koja se vrlo uspješno liječi. Zbog toga želimo aktuelizirati priču o mogućoj povezanosti Kawasaki i njemu sličnih upalnih sindroma s novim koronavirusom, te pozvati roditelje na dodatni oprez, javlja FTV.

Ljekari iz nekoliko evropskih zemalja i Amerike tokom pandemije COVID-19 primijetili su i prijavili pojavu većeg broja djece s Kawasaki sindromom. Proteklih mjeseci registrirani su slučajevi oboljele djece u Hrvatskoj i Srbiji. Svjetska zdravstvena organizacija je još u maju upozorila da je potrebno ispitati moguću vezu između ovog teškog upalnog sindroma s koronavirusom, te pozvala ljekare da bilježe slučajeve, dijele informacije i podižu svijest o ovoj bolesti i njenim simptomima.

– Italijanski i britanski medicinski eksperti istražuju moguću vezu između korona pandemije i žarišta teške inflamatorne bolesti među onom djecom koja su hospitalizirana s povišenom temperaturom i proširenim krvnim arterijama. Stoga je jako bitno da mi svi u svakodnevnom radu budemo oprezni i da pomislimo na ovu bolest – kazala je pedijatrica prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević.

Iako većina djece koja su pozitivna na koronavirus nemaju simptome ili su blagi, ljekari upozoravaju da je u malom broju slučajeva proteklih mjeseci došlo do razvoja težeg upalnog odgovora na virus.

– Ova bolest pogađa djecu do pet godina, udružena je s povišenom temperaturom, kožnim osipom, otokom žlijezda, konjuktivitisom i u teškim slučajevima dolazi do upale koronarnih arterija koja se jasno može uočiti ultrazvučnim kolordoplerom srca – objašnjava Mesihović-Dinarević, prenosi federalna.ba.

Dok naučnici ispituju eventualnu vezu Kawasaki sindroma i novog koronavirusa, na ljekarima i roditeljima je da budu dodatno oprezni jer rano prepoznavanje i pravovremeno liječenje ove bolesti, koja može dovesti i do srčanog udara, od presudnog su značaja.

(StarMo)