Naslovnica BiH Koronavirus: FBiH uspostavlja izolatorije

Koronavirus: FBiH uspostavlja izolatorije

385

Sarajevo — Prepruke Ministarstva zdravstva FBiH koje su se do sada odnosile na putnike iz Kine, sada se odnose i na one koji u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz Italije, Južne Koreje i Irana. Svi koji iz ovih zemalja stignu u BiH moraju ispuniti sanitarni upitnik u koji između ostalog unose lične podatke, podatke o putovanju, te mjestu boravka u BiH, prenosi N1.

Svi podaci se dostavljaju entitetskom i kantonalnim zavodima za javno zdravstvo kaže portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH Zlatan Peršić.

“Oni koji su turisti, i koji tu borave kratko, oni dobijaju broj telefona na koji se mogu javiti ako se pojave simptomi. S druge strane, državljani BiH i strani državljani koji borave u BiH privremeno i trajno, oni se rješenjem nadležnog inspektora stavljaju pod zdravstveni nadzor”, rekao je portparol Ministarstva zdravstva FBiH.

To u praksi znači da moraju biti u kućnom karantinu 14 dana, te da se svakodnevno javljaju nadležnoj epidemiološkoj službi.

“Od juče smo te mjere pooštrili, odnose se i na sve putnike koje dolaze sa područja Italije, Južne Koreje i Irana obzirom da su to zemlje u kojima trenutno postoje žarišta”, rekao je Peršić.

Ukoliko se pojave slučajevi korona virusa u FBiH, oboljele osobe biće primljene u bolnice, na odjelima za zarazne bolesti gdje će biti i hospitalizovane, kaže Peršić, komentarišući navode da u FBiH ne postoji adekvatan izolatorij.

“U skladu sa zakonom i mjerama za zdravstvene ustanove koje smo poslali još krajem januara prema svim zdravstvenim ustanovama, da se pripreme za takav scenarij. I da unutar ustanove organizuju izolacijski prostor “, rekao je Peršić za N1.

(StarMo)