Naslovnica Život Koronavirus bio prisutan dva mjeseca prije…

Koronavirus bio prisutan dva mjeseca prije…

170
foto: agencije

Rim — Koronavirus se pojavio u sjevernom dijelu Italije još u decembru prošle godine, dva mjeseca prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze, objavio je italijanski Institut za otpadne vode (ISS) koji je to i otkrio.

Istraživači su pronašli genetske tragove Sars-Cov-2 virusa u uzorcima otpadnih voda prikupljenim u Milanu i Torinu potkraj prošle godine te u Bologni u januaru, stoji u izjavi ISS-a u koju je AFP u petak imao uvid, prenose hrvatski mediji.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je u Italiji sredinom februara.

Rezultati istraživanja, kako ih tumače u ISS-u, pomoći će u razumijevanju načina na koji se virus počeo širiti Italijom. Iz Instituta su također naveli kako je to potvrda do sada prikupljenih dokaza na međunarodnom nivou da uzorci iz kanalizacije mogu poslužiti kao sredstvo za rano otkrivanje zaraza.

ISS-ova stručnjakinja za kvalitet voda Giuseppina La Rosa i njen tim istražili su 40 uzoraka otpadnih voda od oktobra 2019. do februare 2020. godine.

Rezultati potvrđeni u dvije različite laboratorije i uz dvije različite metode potvrdili su prisustvo koronavirusa u uzrocima iz Milana, Torina i Bologne u decembru prošle odnosno januaru ove godine.

Uzorci uzeti u oktobru i novembru 2019. bili su negativni na koronavirus.

(StarMo)