Naslovnica BiH Korona virus se “uvukao” u nekoliko škola

Korona virus se “uvukao” u nekoliko škola

664

Sarajevo/Banja Luka — I bosanskoheregovački mališani su u školskim klupama. Veliki je to izazov za uposlenike škola, ali i roditelje. Prvi slučajevi zaraze zabilježeni su u nekoliko škola u entitetu Republika Srpska. Grupe učenika poslane su u obaveznu izolaciju u trajanju od 14 dana, javlja Federalna televizija.

Prema posljednjim podacima, u Republici Srpskoj zaraženo je 66 učenika. Ipak, ta činjenica, čini se, nije uznemirila roditelje, koji nisu bili u strahu poslati svoju djecu u školu. Kažu da online nastava nije bila dovoljna za usvajanje znanja, te da su uz poštivanje svih propisanih mjera djeca, kažu, sigurna u školama:

– Ne bojim se, mislim da su sve mjere preduzete da se suzbije mogućnost širenja i zaista se ne bojim.

– U principu, nije bilo straha što se tiče samog polaska u školu. Djeca imaju maske, imaju sretstva za dezinfekciju, zasad škola ne smije da staje.

– Svi smo išli u školu, ne trebaju mali da trpe ovo sve što se dešava.

Odjeljenja su podijeljena u manje grupe, učenici nose maske prilikom izlaska iz učionica, školama su obezbijeđena sredstva za dezinfekciju, ali i uprkos svemu tome, koronavirus našao je put do škola. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a propisana su jasna pravila u slučaju zaraze.

– Ukoliko se utvrdi da je učenik pozitivan na koronavirus, ta grupa odjeljenja, odnosno učenika, koja može biti maksimalno do 15, ide u propisanu izolaciju – kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS-a (SNSD), prenosi federalna.ba.

Svako nepoštivanje mjera u jednoj lokalnoj zajednici može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije i do povećanja broja zaraženih učenika, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

S jeseni dolazi i hladniji period i sezona gripe, te povećana koncentracija koronavirusa. Iz Instituta kažu da samo strogim pridržavanjem propisanih mjera u školama učenici mogu biti zaštićeni.

– Vršit će se rigorozna analiza cjelokupne epidemiološke situacije u svim školama na nivou lokalnih zajednica, kako bi se mogle donijeti pravovremeno odluke za dalje postupanje kako u tim školama tako i u lokalnim zajednicama – navodi Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta Alen Šeranić najavio je nove planove unapređenja lične zaštite u školama, a ranije je kazao da neće biti zatvaranja škola na nivou ovog entiteta ni u slučaju najgoreg scenarija.

(StarMo)