Naslovnica Život Korona-vakcina: Evo šta su prijavili volonteri

Korona-vakcina: Evo šta su prijavili volonteri

414

Zagreb — Volonteri koji su primili Pfizer vakcinu protiv koronavirusa izjavili su kako je ona ostavila nuspojave slične “teškom mamurluku”, navodi se u novom izvještaju.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech saopćili kako je vakcinisanje bilo 90 posto efikasno u sprječavanju koronavirusa.

Tokom ispitivanja više od 43.500 dobrovoljaca iz šest zemalja nije bilo obaviješteno jesu li primili vakcinu ili placebo. Međutim, neki volonteri izjavili su da mogu reći da su primili vakcinu, jer su iskusili određene nuspojave kao što su glavobolja i bolovi u mišićima, prenosi hrvatski N1.

Glenn DeShields iz Austina u Texasu rekao je da su njegove nuspojave slične “teškom mamurluku”, ali da su brzo nestale. Nakon što se kasnije testirao na antitijela, pokazalo se da je DeShields razvio antitijela na koronavirus, dodatno ga uvjeravajući da je bio u grupi koja je primila vakcinu.

Carrie iz Missourija izjavila je kako je imala temperaturu, glavobolju i bolove u tijelu nakon što je primila prvu injekciju. Nakon što je primila drugu dozu, navela je da su se nuspojave slične onima kod gripe još pogoršale, piše Independent.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak u svezi sa efikasnosti vakcine, dr. Albert Bourla, predsjednik Pfizera i generalni direktor navodi se da je “ovo velik dan za nauku i čovječanstvo” te da su prvi rezultati it 3. faze obećavajući i pokazuju da bi njihova vakcina mogla spriječiti covid-19.

(StarMo)