Naslovnica Region Korona odgodila sastanak Kosova i Srbije

Korona odgodila sastanak Kosova i Srbije

186

Brisel — Odložen je sastanak eksperata, u kontekstu dijalog između Srbije i Kosova, koji je bio zakazan za naredni ponedjeljak, saopštio je specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog, Miroslav Lajčak.

“Zbog povećanog opreza u vezi sa COVID-19, sastanak o dijalogu zakazan za ponedjeljak sljedeće sedmice, bit će odložen”, objavio je Lajčak na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portaprol EU, Peter Stano je objasnio da se sastanak odgađa “zbog razloga karantina”.

Iz briselskih izvora se saznaje da je neko iz Lajčakove ekipe pozitivan na COVID-19 stoga, u skladu sa pravilima EU, svi oni koji su bili u direktnom kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, moraju u samoizolaciju na 14 dana, i moraju se testirati. Samoizolacija se može skratiti na devet dana jedino ako ove osobe budu negativne nakon drugog testiranja.

Glavni pregovarači iz Prištine i Beograda Skender Hyseni i Marko Đurić trebali su se sastati naredne sedmice kako bi nastavili raspravu oko financijskih potraživanja strana i imovine.

Iako je ranije bilo najavljeno, tema Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu je skinuta sa dnevnog reda sastanka.

Ove sedmice takođe trebao je da se održi sastanak na najvišem političkom nivou, međutim otkazan je jer prištinska strana nije spremna da razgovara o implementaciji ZSO, kako su se lideri dogovorili na prethodnom sastanku.

(StarMo)