Naslovnica Mostar Korona kriza: 17 miliona KM manje u kasi HNK!

Korona kriza: 17 miliona KM manje u kasi HNK!

341
Nevenko Herceg

Mostar — Podaci Ministarstva finansija HNK pokazuju da su javni prihodi su na početku i ovom kantonu godine manji 15% od planiranih.

– Zbog krize koju je izazvala pandemija korona virusa ovogodišnji proračun u odnosu na prošlu godinu umanjen je za oko 17 miliona KM. No, unatoč tomu u njemu smo predvidjeli više sredstava za znanost, šport i kulturu, socijalna davanja, kao i potpore u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu, te za Zračnu luku Mostar. Također, pored stabilizirajuće, Proračun sadržava socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je naša nakana i dalje snažno poticati gospodarstvo kako bismo iz ove krize izašli sa što je moguće manje posljedica. No, ako se trend smanjenja javnih prihoda nastavi, Vlada će, tijekom godine, što je i njena zakonska obveza, uskladiti rashode s prihodima, kazao je premijer Nevenko Herceg.

On se još jednom osvrnuo na zahtjev HNK za izmjenu Zakona o raspodjeli javnih prihoda FBiH.

– Svi pokazatelji i objektivno urađeni izračuni za HNK daju poražavajuće rezultate. Naime, od kada se primjenjuje ovaj zakon, a to je 2006. godina, naš je kanton ostao bez više od jednog godišnjeg Proračuna. Postoji široki konsenzus izvršne i političke vlasti u HNK kako se dosadašnji model mora izmijeniti i kako je on neodrživ – kazao je premijer Herceg.

(StarMo)