Naslovnica Izdvojeno Korona ili gripa: Ovo je ključna razlika

Korona ili gripa: Ovo je ključna razlika

420
foto: ilustracija

Sarajevo — Simptomi Covida-19, uključujući temperaturu i kašalj, vrlo su slični običnoj prehladi ili sezonskoj gripi. Kako prepoznati o čemu se radi?

Novo istraživanje sa Univerziteta Južna Kalifornija utvrdilo je da se simptomi covida-19 obično pojavljuju određenim redom. Ovo otkriće bi moglo da pomogne osobama sa Covidom-19 da se samoizoluju i ranije započnu liječenje, što bi moglo značajno da poboljša ishode pacijenta.

Kako bi predvidjeli redoslijed simptoma, istraživači su analizirali stope pojavljivanja simptoma koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) za preko 55.000 potvrđenih slučajeva Covida-19 u Kini.

Takođe su pogledali podatake o 1.100 slučajeva koje je između decembra i januara prikupila Kineska grupa stručnjaka za medicinsko liječenje za kovid-19, a obezbijedila ih je Kineska nacionalna zdravstvena komisija.

Kako bi uporedili redoslijed pojavljivanja simptoma koronavirusa sa onim kod gripe, istraživači su analizirali podatke preko 2.000 slučajeva gripa zabilježenih u Sjevernoj Americi, Europi i na južnoj hemisferi.

“Redoslijed simptoma je važan”, rekao je Joseph Larsen, vodeći autor studije, prenosi N1.

Prema nalazima studije, simptomi koronavirusa pojavljuju se ovim redoslijedom: temperatura, kašalj i bolovi u mišićima, mučnina ili povraćanje i dijareja.

“Studija je otkrila da se kod pacijenata sa sezonskim gripom češće prvo pojavi kašalj, a tek onda temperatura”, rekao je dr Robert Gleter, liječnik iz bolnice Lenox Hill iz New Yorka za Healthline.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)