Naslovnica Mostar Korona i ekonomija: Snažan skok nezaposlenosti i u Mostaru

Korona i ekonomija: Snažan skok nezaposlenosti i u Mostaru

711
foto arhiva

Mostar — Cijeli svijet se trenutno pokušava izboriti sa razornim efektima pandemije smrtonosnog koronavirusa i ta borba nije samo na planu medicine i istraživanja lijekova i mogućeg cjepiva.

Dapače, mnogi već odavno upozoravaju da će ekonomske psljedice pandemije po svjetsku privredu biti gotovo, pa kataklizmične! Što pandemija bude duže trajala, to će njene ekonomske posljedice biti pogubnije – slažu se mnogi ekonomisti i analitičari širom svijeta. Neki od njih tvrde i da bi ova kriza iz 2020. godine mogla biti jednaka onoj katastrofaalnoj iz 1929. godine.

Kriza je već tu, jer je dobar dio svjetske privrede i to u najrazvijenim zemljama svijeta doslovce potpuno stao, što će svakako imati velike posljedice, posebno na radna mjesta. Obzirom na svjetsku umreženost, svaka kriza na velikim tržištima je i naravno naša kriza, jer je u modernom svijetu “determinističkog haosa” sve povezano. Baš, kako je koronavirus obletio globus, tako je za njime svijetom prohujala i ekonomska nestabilnost.

Kriza je naravno stigla i do BiH i Mostara. Prema pouzdanim saznanjima portala StarMo na biroima rada u Mostaru zabilježen je enorman skok broja novih nezaposlenih!

Na najvećem udaru su radnici zaposleni u turističkim i uslužnim djelatnostima, ali zahvaćen je i dobar dio trgovačkog sektora. U ovim segmentima privrede, koja se posebno razvijala nakon rata u Mostaru i HNK je i najveći problem.

U najteženom položaju su se našli oni koji su upravo pred ovu sezonu odlučili pojačano ulagati u svoje nove kapacitete. Nadali su se „najboljoj“ turističkoj sezoni do sada, a dogodilo se da zapravo prave sezene, najvjerovatnije – neće niti biti!

Naša saznanja govore, da su brojni mostarski restorani, ali i trgovačke kompanije već otpustile gotovo sve radnike, jer posla u vrijeme pandemije nema – što zbog nametnutih mjera od strane vlasti, što zbog straha građana. Rast poslovanja bilježe samo trgovine prehrambenim proizvodima.

Tiha nada se polaže u planove „otvaranja“ privrede i društva po „švedskom modelu“ pojačanog opreza, ali ne i potpunog zatvaranja, ali to tek treba da se dobro procijeni i sagleda, da nam se ne bi dogodio suproten model – „italijanski ili španski“.

U svakom slučaju nakon borbe sa virusima svijetu, pa i Mostaru, tek predstoji borba za pokretanje privrede i ponovno otvranje radnih mjesta.

Nadamo se što prije…

(StarMo)