Naslovnica Mostar Kordić sa predstavnicima Autocesta FBIH o poddionici Jug

Kordić sa predstavnicima Autocesta FBIH o poddionici Jug

346

Mostar — Izgradnja poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj je duge 8,6 kilometara poboljšaće usluge prevoza, smanjiti saobraćaj na lokalnim cestama, te poboljšanog pristup regionalnoj saobraćajnoj infrastrukturi i turističkim središtima, rečeno je na sastanku predstavnika i JP “Autoceste FBiH” o s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Predstavnici JP “Autoceste FBiH” održali su u utorak sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem kako bi se nastavio dijalog i partnerski odnos u svrhu izgradnje poddionice Mostar jug – Tunel Kvanj.

Tom prilikom predstavnici Autocesta FBiH-izvršni direktor za projektiranje i građenje Ešef Džafić, izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Ivan Brkić i izvršni direktor za upravljanje i održavanje Marin Jelčić su gradonačelniku Kordiću prezentirali trasu autoceste na poddionici Mostar jug – tunel Kvanj kao i projekte izgradnje lokalnih cesta i zahtjeva lokalne zajednice koji su ušli u “Zahtjev za projektiranje”.

Također, prezentirani su i dosadašnji rezultati eksproprijacije na ovoj poddionici, prenosi BHRT.

Gradonačelnik Kordić je izrazio punu podršku izgradnji poddionice Mostar jug – tunel Kvanj kao projektu koji će značajno doprinijeti razvoju grada Mostara i cjelokupne zajednice.

Razgovor je također bio usmjeren i na dosadašnju praksu potpisivanja Sporazuma o realizaciji projekata iz prijateljskog okruženja prilikom izgradnje autoputa na koridoru Vc.

Zaključeno je da će se isti takav sporazum potpisati i s Gradom Mostarom za vrijeme izgradnje poddionice Mostar jug – tunel Kvanj. Ovim sporazumom JP “Autoceste FBiH” pomažu lokalnim zajednicama na prostoru gdje se obavljaju radovi da lakše prebrode fazu intenzivnog građenja i da po okončanju posla sva infrastruktura bude vraćena u prvobitno stanje.

Inače, poddionica Mostar jug – Tunel Kvanj je duga 8,6 kilometara i tender za izbor izvođača provodi se po međunarodnim procedurama putem Otvorenog postupka s pretkvalifikacijom.

Izgradnja ove poddionice imat će višestruku koristi, poput poboljšanih usluga prijevoza, smanjenog saobraćaja na lokalnim cestama, poboljšanog pristupa regionalno saobraćajnij infrastrukturi i turističkim središtima,saopćeno je iz Grada Mostara.

(StarMo)