Naslovnica Mostar Kordić: Radujem se 2022. godini

Kordić: Radujem se 2022. godini

228
Mario Kordić

Mostar — Protekla godina bila je jako zahtjevna za novu gradsku upravu Mostara, a sve ono što je učinjeno u 2021. godine izaći će na vidjelo u novoj 2022. godini, kazao je u razgovoru za Fenu mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Mostarska politička kriza trajala je osam godina, a nakon što je postignut međustranački dogovor i nakon što su održani lokalni izbori za Gradsko vijeće, u februaru 2021. na čelo Mostara došao je Kordić s kojim su razgovarali o svemu onome što je učinjeno u proteklih godinu dana te budućim planovima.

Mostarski gradonačelnik istakao je kako je nakon dugo godina Mostar na vrijeme dobio budžet što će gradskim vlastima omogućiti da već od prvog dana nove godine krenu s realizacijom najavljenih projekata.

“Očekujem da ćemo ovu godinu sve što imamo u budžetu uspjeti implementirati na terenu tako da se radujem 2022. koja bi za Mostar trebala biti prva godina u kojoj se vide konkretni rezultati rada nove gradske uprave i Gradskog vijeća”, kazao je Kordić, prenosi Mostarski.ba.

Prema njegovim riječima, riješene su imovinsko-pravne procedure za brojne infrastrukturne projekte, pa bi se tako vrlo brzo trebali početi realizirati projekti ukupne vrijednosti 9 miliona maraka, poput izgradnje sportske dvorana Osnovne škole Ilije Jakovljevića, zatim uređenje saobraćajnica u naselju Centar 2, izgradnja kanalizacijske mreže te nastavak radova na mostarskim saobraćajnicama.

Hoće li se graditi sportska dvorana i zatvoreni bazen?

“Kada je u pitanju gradska sportska dvorana koja se već decenijama provlači kroz medije i pokušava napraviti, tu smo trenutno u reviziji projekta iz 2016. godine, što u tehničkoj, što u finansijskoj reviziji. Dali smo revizorskom timu uputu da želimo da dvorana bude tehnički opremljena po najnovijim standardima, a isto tako tražimo i mogućnost uštede na samom projektu”, kazao je gradonačelnik.

Revizija projekta sportske dvorane trebala bi biti gotova krajem januara nakon čega će se donijeti odluka ide li se u nastavak izgradnje na postojećoj lokaciji ili će se tražiti novo rješenje, dodao je Kordić.

Fantastični uspjesi mostarske plivačice Lane Pudar aktuelizirali su pitanje izgradnje zatvorenog olimpijskog bazena u Gradu na Neretvu.

“Moje lično mišljenje je da Mostar treba imati takav infrastrukturni, sportski objekat. Mi smo se u proteklom periodu bavili time da već postojeće objekte, u skladu sa našim mogućnostima, pokušamo staviti u funkciju. Kroz jedan IPA projekt osigurali smo skoro milion maraka za uređenje bazena u sklopu Gradske banje, a mi smo se kao Grad ponudili Sveučilištu u Mostaru kao partneri za uređenje 25-metarskog bazena u kampusu u Rodoču”, kazao je Kordić.

Što se tiče izgradnje novog zatvorenog bazena u gradskom budžetu za 2022. godinu osigurano je 120.000 maraka za izradu projektne dokumentacije.

“Onog momenta kad budemo imali završen projekt nastojat ćemo ići u u njegovu realizaciju, ali još je preuranjeno davati neka konkretna obećanja”, poručio je gradonačelnik.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)