Naslovnica Mostar Kordić potpisao: Mostar će dobiti dva “osjetilna parka”

Kordić potpisao: Mostar će dobiti dva “osjetilna parka”

640
Mario Kordić

Mostar — Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić potpisao je u četvrtak Partnerski Ugovor o implementaciji projekta “INCLUSIVE PLAY” ukupne vrijednosti 948.203,15 eura, a u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Ugovor se implementira putem Službe za gospodarstvo, Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, vrijednost projekta za Grad Mostar iznosi 615.129,86 maraka.

Planirano vrijeme trajanja projekta je od 1.marta 2021. godine do 31. januara 2023. godine, javljeno je iz Grada Mostara.

Projektom “INCLUSIVE PLAY” planirana je izgradnja “osjetilnog parka” na dijelu igrališta sportskog centra “Kantarevac” i opremanje s opremom koja je namijenjena za djecu s poteškoćama u razvoju, kao i opremanje “osjetilnog parka” Javne ustanove “Los Rosales”.

Grad Mostar sudjeluje s 92.269,50 maraka, a sredstva EU-a iznose 522.860,36 maraka. Vodeći partner projekta je Grad Zadar, a partneri su Grad Mostar, centar “Los Rosales” Mostar i Djećiji vrtić “Latica” Zadar.


Prvenstvena namjena budućeg osjetilnog parka “Kantarevac” je poboljšanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju na području Grada Mostara i šire, te poboljšanje standarda pružanja socijalnih usluga.

Osjetilnim parkom želi se stvoriti okruženje kojim će se potaknuti raznolika paleta osjetilnih podražaja i primijeniti se u svrhu rehabilitacije, ali i rekreacije. To je novi koncept igrališta u kojemu djeca i mladi u zaokruženoj sredini postižu cjelovito i socijalno učenje.

U okviru projekta predviđene su i edukacije roditelja djece s teškoćama, ali i stručnjaka koji žele integrirati znanja iz različitih pristupa i tehnika, te kroz teorijski i iskustveni rad na edukaciji steći dodatne kompetencije za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Planirano je i održavanje panel-aktivnih diskusija na temu inkluzije grupa ranjivih na segregaciju i društvenu marginalizaciju.

Projektom je predviđena i nabava dodatne opreme/sprava za osobe s i bez teškoća koje će biti postavljane na području Osjetilnog parka s ciljem osiguravanja inkluzije djece s teškoćama u lokalnu zajednicu, te dodatnog podizanja kvalitete života, sadržaja i usluga za najranjivije skupine našeg društva.

(StarMo)