Naslovnica Mostar Kordić posjetio Udruženje “Zajedno za naš grad”

Kordić posjetio Udruženje “Zajedno za naš grad”

638
Screenshot: FTV

Mostar — Mostarsko Udruženje građana Zajedno za naš grad godinama svakodnevno dijeli tople obroke za socijalno ugrožene sugrađane. Obroci se ne dijele samo u Mostaru već i u Jablanici i Konjicu. Danas je ovo udruženje posjetio prvi čovjek Grada Mostara Mario Kordić da bi se upoznao s problemima s kojima se susreću.

Osigurati obroke svakodnevno za osobe u potrebi nije nimalo lak zadatak. Udruženje građana Zajedno za naš grad pomažu pojedinci, firme, te bh. građani iz inostranstva. Svakodnevno osiguraju 90, a nekada čak i do 140 obroka. Najveći problem trenutno im predstavljaju prostorije u kojima skladište hranu.

„Mi nemamo magacina. Imamo velikih problema, sad se nadamo rješavanju svega toga. Što se tiče gladi, ona je bila prisutna i u Beču i Parizu, a kamoli u Mostaru, kojem je turizam propao zbog pandemije, tako da imamo povećan broj ljudi koji traže pomoć“, kaže Nermin Mehić, predsjednik Udruženja Zajedno za naš grad, prenosi federalna.ba.

Uz povećan broj korisnika, mjesečni troškovi Udruženja iznose 8.000 maraka. Grad Mostar, ističe Mehić, nikada nije osigurao finansijska sredstva za njihov rad. Sada nade polažu u novoizabranog gradonačelnika Marija Kordića, koji je danas posjetio njihove prostorije.

„Razgovarali smo, neke teme smo načeli, razgovarat ćemo i dalje. Budžet Grada Mostara je, nažalost, ove godine takav kakav jeste zbog Covida i cijele ekonomske situacije – nešto siromašniji nego dosadašnjih godina, ali sam siguran, uz jednu pravednu raspodjelu tog budžeta, da ćemo uspjeti i ovakvim organizacijama pomoći“, rekao je gradonačelnik Kordić.

A pomoć socijalno ugroženim kategorijama nije nepoznanica za vijećnicu Natašu Jekić: “Vrlo često se bavim humanitarnim radom, dugogodišnji sam član Udruženja građana Zajedno za naš grad, gdje sa svojim plesno-sportskim aktivnostima i prikupljanjima sredstava, kao što je hrana i odjeća, kroz kulturno-zabavni program dajemo svoj doprinos u održavanju jedne ovako lijepe ideje”.

U Udruženju kažu da bi 150.000 maraka godišnje bilo dovoljno za snabdijevanje svih građana u potrebi, prenosi federalna.ba.

(StarMo)