Naslovnica Mostar Kordić o Uborku: Sad “koče” tužbe Udruženja “Jer nas se tiče”

Kordić o Uborku: Sad “koče” tužbe Udruženja “Jer nas se tiče”

109

Mostar — Grad Mostar i gradska komunalna preduzeća povukli su tužbe protiv građana oko deponije Uborak, koji od ljeta 2019. godine traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje tog odlagališta otpada.

Kako smo već pisali, informacija o povlačenju tužbi objavljena je na zvaničnoj Facebook stranici Građanske inicijative prerasle u Udruženje građana “Jer nas se tiče”, koje okuplja mještane naselja Bijelo Polje i Vrapčići.

Povlačenje tužbi rezultat je sastanka predstavnikâ Udruženja “Jer nas se tiče” sa gradonačelnikom Mostara, Mariom Kordićem. To je za StarMo potvrdio potpredsjednik Udruženja, Nijaz Hodžić.

On je rekao da je gradonačelnik Kordić na navedenom sastanku kazao da su tužbe Grada i komunalnih firmi jednostrano povučene, bez ikakvih uslovljavanja. Treba podsjetiti kako je odluku o mogućem povlačenju tužbi nedavno donijelo Gradsko vijeće (GV) Mostara, ukoliko Udruženje “Jer nas se tiče” pristane da ni na koji način ne ometa tzv. Plan prilagođavanja, kojeg je donijelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. To su u Udruženju ocijenili kao uslovljavanje.

“To je jedan odličan gest od strane gradonačelnika Mostara, Marija Kordića, odnosno Grada Mostara”, rekao je uz ostalo Hodžić za StarMo.

Nijaz Hodžić govori i da su predstavnici građana na sastanku istakli da ne prihvataju varijantu 2. Plana prilagođavanja Federalnog ministarstva okoliša, za koju je Ministarstvo izdalo rješenje. On podsjeća da, prema toj varijanti, problem deponije Uborak rješavao bi se u roku od pet i više godina, dok je prema prvoj varijanti, taj rok iznosio tri godine.

“Mi se s tim ne slažemo. Gradonačelnik je tražio od nas da, pošto smo mi isto predali tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Ministarstva okoliša, da mi to povučemo. Međutim, sve dok se ne izbriše to ‘pet i više godina’, jer mi smo spremni jedan period još trpiti, međutim, to u nedogled stvarno ne možemo i nećemo”, izjavio je Hodžić.

Na vanrednoj press-konferenciji u petak, gradonačelnik Mario Kordić je uz ostalo rekao da nije uspio do kraja dobiti povjerenje predstavnika građana o tome kako su namjere Grada u pogledu provođenja Plana prilagođavanja iskrene.

“Nemamo namjeru kupovati vrijeme i pokušavati izigrati njihovo povjerenje. Dijelom su ljudi razumjeli šta pokušavamo napraviti, da je Plan prilagodbe vrlo jasan, da je on petogodišnji, i on po vremenskoj skali precizno definira šta to Grad Mostar u sljedećih pet godina treba napraviti”, rekao je uz ostalo dr. Kordić.

Kordić je kazao i da tužba Udruženja “Jer nas se tiče” protiv Plana prilagođavanja Federalnog ministarstva okoliša koči proces sanacije deponije Uborak.

“Tom tužbom ćemo samo napraviti dodatnu štetu svi, sami sebi, jer prolongiramo čitav proces ishodovanja svih dozvola i ostalog. Mi smo već pokrenuli izvjesne aktivnosti vezano za Plan prilagodbe, razgovaramo sa određenim finansijskim institucijama, jer Plan prilagodbe je otprilike negdje vrijednosti oko 4,7 miliona eura. Čak smo u poodmakloj fazi oko razgovora oko kreditiranja i finansiranja tog plana”, rekao je uz ostalo Kordić, dodajući da tužba NVO ne ide u prilog.

Predstavnici Udruženja “Jer nas se tiče” smatraju da je sada na potezu Federalno ministarstvo okoliša, a očekuju i da se sastanu sa ministricom Editom Đapo.

“Da sjednemo, da se dogovorimo i da vidimo koji bi to plan bio i najkraći rok”, kazao je potpredsjednik Udruženja, Nijaz Hodžić.

(StarMo)