Naslovnica Politika Kordić: Namjeravam “dati gasa”

Kordić: Namjeravam “dati gasa”

279
Mario Kordić; foto: ilustracija

Mostar — Gradsko vijeće Mostara izabralo je nasljednika Ljube Bešlića. Mario Kordić novi je gradonačelnik. Time je završena višednevna politička trakavica u koju se umiješala i međunarodna zajednica.

Kordić je za FTV rekao da je mnogo prioriteta kojima će se baviti na početku svog mandata. Mostar, ističe, godinama nije imao Gradsko vijeće te su zaustavljeni brojni projekti.

– Sad kad konačno imamo Gradsko vijeće, namjeravam “dati gasa” kako bi se počelo rješavati sve što je dosad stajalo po ladicama. Napravit ćemo ozbiljan tempo odvijanja sjednica Vijeća kako bismo odradili te zaostatke. Što se tiče “velikih problema” kakav je Uborak, on je gorući problem i bit će na jednoj od prvih sjednica. Namjeravamo otvoriti javnu raspravu o toj temi kako bismo našli najbolje rješenje. Ja ću biti motor u tom procesu – kaže Kordić.

Ističe da se Statut Grada Mostara mora mijenjati i on je dio “mostarskog paketa”. Bilo je, kaže, prijedloga da to bude tema na prvoj sjednici Vijeća, ali ona je obično svečana i na njoj se biraju radna tijela, pa će se ta tačka naći na sljedećoj redovnoj sjednici.

– Moramo ga mijenjati, to je dokument iz 2004. godine i dijelom već zakonski nije usaglašen s pozitivnim zakonskim propisima u našoj državi. To se mora napraviti. Koliko će taj proces trajati, to je stvar nas vijećnika, a ja ću kao gradonačelnik biti zainteresiran da se kroz tu priču, možda, riješi i pitanje izbora gradonačelnika u direktnom biranju da bismo izbjegli ovakve nemile scene i pritiske na pojedine gradske vijećnike. Bilo bi lijepo da Mostarci biraju svog gradonačelnika direktno – poručio je Kordić.


Siguran je, kaže, da je pred Mostarcima bolje vrijeme za život pogotovo kad se uzme u obzir sastav Gradskog vijeća. Sve su to, ističe, mahom mladi ljudi i slično se gleda na rješenja problema. Smatra da će se vrlo brzo javiti i rezultat jer se radi o ljudima koji nisu opterećeni politikom i nacionalnim pričama već žele živjeti u uređenom evropskom gradu. Svi koji budu na tom fonu će vrlo dobro sarađivati, zaključuje novi mostarski gradonačelnik, prenosi federalna.ba.

(StarMo)