Naslovnica Mostar Kordić: Deponija Uborak nije samo problem Mostara

Kordić: Deponija Uborak nije samo problem Mostara

461
Mario Kordić; foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — Gradonačelnik Mostara Mario Kordić bio je gost Federacije danas.

O rješavanju problema deponije Uborak kaže da je dodatni problem okolinska dozvola koja nije produžena.

“Deponija Uborak je regionalna deponija i to nije samo problem Grada Mostara. Ona je zamišljena da još 10 godina služi ovom gradu, a napunjena je u rekordnom roku jer smo se neodgovorno ponašali prema zbrinjavanju otpada. Važno mi je da nađeno jedno suvislo rješenje kako ovaj problem premostiti. Ljudi koji žive gore imaju vrlo neugodnu situaciju da ta deponija širi jako neugodne mirise i ona se sada koristi kao neko prelazno rješenje. Ona ne mora neminovno biti na teritoriji Mostara, tražit će se jedno dobro rješenje. To je proces koji traje, ne može se deponija napraviti u par godina. Tvrdim da postoje dobra i kvalitetna rješenja.”

Kaže da grad izgleda kao da je rat tek završio.

“Dobar dio ruševina stoji jer su problemi imovinsko-pravne naravni. Sve što se bude moglo očistiti očistit ćemo o.”


O transparentnosti rada gradske administracije kaže da je to fantastičan alat za rješavanje potencijalne korupcije.

Kada je riječ o skrnavljenju Partizanskog groblja, Kordić navodi da se takva kulturna dobra, spomen groblja ili spomenici moraju staviti u funkciju.

“Mislim da je Partizansko groblje spomenik koji treba revitalizirati i po mogućnosti ga staviti u komercijalne svrhe, a ne da se sukobljavamo oko njega i vodimo rasprave koje ne vode ničemu.”

O presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osobama osuđenim za UZP kaže da su to teme za koje nije delegiran da ih komentira.

“Mogu imati privatno mišljenje o tome, ali kao gradonačelnik Mostara treba da se bavim sadašnjim problemima i budućnošću naše djece”, rekao je Kordić, a prenosi federalna.ba.

(StarMo)