Naslovnica Politika Koordinacija Srba nezadovoljna dogovorom o Mostaru

Koordinacija Srba nezadovoljna dogovorom o Mostaru

118
foto: ilustracija

Mostar — Koordinacija Srba Mostar oglasila se saopćenjem za javnost u kojem izražava nezadovoljstvo načinom na koji se došlo do dogovora o izbornim pravilima i prijedlogu statuta Grada Mostara te poziva predstavnike SNSD-a i SDS-a da se aktivno uključe u iznalaženje optimalnog rešenja za Mostar koje ne bi bilo, kako su istakli, degradirajuće po ovdašnju srpsku zajednicu.

“Potpuno isključenje i ignoriranje srpske zajednice tokom pregovora i potpisivanja sporazuma ne služi na čast domaćim akterima, a pogotovo ne dijelu međunarodne zajednice koji je ovim potezom još jednom, po ko zna koji put, pokazao da otvoreno radi protiv interesa srpskog naroda u dolini Neretve”, navodi se u saopćenju.

Smatraju kako se predloženim rješenjima statuta Grada Mostara na perfidan način, kako navode, srpska zajednica želi isključiti iz raspodjele sredstava kroz ovlaštenja tzv. Komisija gradskih područja, čije je osnivanje predviđeno sporazumom.

Iz Koordinacije Srba navode kako je za njih jedini ispravan način raspodjele sredstava taj da Gradsko Vijeće Grada Mostara odlučuje o raspodjeli sredstava jer, smatraju, samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom vijeću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)