Naslovnica Život Konzulat RH u Mostaru o registraciji birača

Konzulat RH u Mostaru o registraciji birača

1638
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Generalni konzulat Republike Hrvatske Mostar uputio je poziv hrvatskim državljanima na prethodnu/aktivnu registraciju birača koji žele glasati na biračkim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj da bi ostvarili svoje pravo na glasanje moraju se aktivno registrirati.

Birači koji imaju prebivalište u RH, a žele glasovati u GK RH Mostar, moraju se prethodno registrirati u GK RH u Mostaru ili u nadležnom uredu u RH.

Zahtjeve za aktivnu i prethodnu registraciju birači mogu podnijeti u Generalnom konzulatu RH u Mostaru u redovno radno vrijeme, radnim danom od 8:30 do 12 sati, te od 14 do 16 sati, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasanja koji će se, ukoliko niti jedan kandidat u prvom krugu glasanja ne osvoji više od 50 posto glasova birača, održati 5. januara 2020. godine, pozivaju se birači da se, prilikom podnošenja zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju birača za prvi krug glasanja, izjasne i za drugi krug glasanja.

Obrasci zahtjeva za prethodnu/aktivnu registraciju, kao i sve informacije vezane uz predstojeće izbore dostupnu su i na web stranici Ministarstva uprave Republike Hrvatske.

Zahtjev se podnosi lično (uz vlastoručan potpis), putem pošte, faksa ili e-maila, uz priloženu presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (po mogućnosti putovnice RH). E-mail za zaprimanje zahtjeva u GK RH Mostar je: izbori.mostar@mvep.hr.

Birači koji imaju nove e-lične karte RH, s upisanim prebivalištem van RH, ne moraju se aktivno registrirati ako će glasati u predstavništvu na čijem konzularnom području imaju prebivalište.

Zahtjevi za registraciju mogu se podnositi zaključno do srijede, 11. decembra 2019. godine.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a nisu se aktivno registrirali i nemaju e-ličnu kartu s prebivalištem u Bosni i Hercegovini mogu na dan održavanja izbora ostvariti svoje pravo glasanja potvrdom koju izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju za javnost Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

(StarMo)