Naslovnica Politika Kontić o Baraliji: “Uprskala”, ali ne i izdala…

Kontić o Baraliji: “Uprskala”, ali ne i izdala…

457
Boro Kontić

Sarajevo/Mostar — Poznati Bh novinar i medijski analitičar, Boro Kontić, objavio je autorski tekst o zbivanjima u Mostaru, te posebno ponašanju Irme Baralija (Naša stranka), koja je ostala “suzdržana” prilikom glasanja o novom gradonačelniku.

Kontić tako piše, između ostalog, piše:

Razumijem emotivno insistiranje mostarskih Bošnjaka da njihov gradonačelnik bude Bošnjak. Ovo je jedan od onih narativa pred kojima se iole savjesniji posmatrač ili čitalac, ako ni pred kim, onda sam pred sobom upita: Šta bi ti na tom mjestu uradio? I evo, nije mi mrsko i javno odgovoriti na pitanje koje sam sam sebi postavio. Ne bih bio suzdržan.

Ali, je li baš u redu da se gesta, primjerice Irme Baralije, nazove izdajom? Je li to prejaka riječ. Opasna riječ. Možemo to nazvati greškom, lošom procjenom, lošom strategijom, pogrešnom odlukom, odveć ličnom odlukom, itd… Neko bi rekao: uprskala! Ali: izdala?! U okolnostima u kojima su samozvane, uzgred dvostruko starije patriote, poharale državu, opustošile gradove i sela, nazvati novopečenu Irmu Baraliju izdajicom u najmanju je ruku licemjerno – navodi Kontić.

Cijeli tekst je na ovom linku…