Naslovnica Izdvojeno Kontić: Kad’ čujem da su Srbi ugroženi odmah obiđem podrum

Kontić: Kad’ čujem da su Srbi ugroženi odmah obiđem podrum

355
Boro Kontić

Podgorica — “U reakcijama Srpske pravoslavne crkve na legalne i legitimne odluke crnogorske vlasti prepoznajem isti model koji je ruinirao i lomio bosanskohercegovačku vlast” – piše poznati sarajevski novinar i urednik crnogorskog porijekla, Boro Kontić u komentaru za list “Pobjeda”.

“Kad čujem da su Srbi ugroženi odmah obiđem podrum. Da provjerim uslove za duži boravak. Jedanput kad su Srbi bili ugroženi proveo sam s porodicom četiri godine pod njihovim granatama.

Par godina prije nego su vojskom i topovima zaokružili Sarajevo prvobitni razlog ljutnje u susjednoj Hrvatskoj bio je drugačiji. Zahtijevala se kulturna autonomija. Još uvijek pamtim onaj kadar domaćina u jednom selu iz okoline Knina koji dočekuje beogradsku TV ekipu obučen jednostavno, šorc – plava potkošulja i objašnjava zajapurenim gostima koliko je zakinut na kulturnom planu – piše Kontić i dodaje:

Trebala bi cijela jedna knjiga da se pomenu svi značajni Srbi koji su živjeli i stvarali u Sarajevu i koji su ga učinili poznatim i jedinstvenim. I tako sve do 1990. kada su odlučili da su ugroženi…

Kontić sličnost između (pred) ratnog Sarajeva i stanja u Crnoj Gori “otkriva u bahatosti kojom ne priznaju nijednu odluku koja nije u potpunosti na liniji njihovog makar najsitnijeg interesa”.

“U načinu na koji manipulišu i koriste mase. U odgovaranju na nepostavljena pitanja a zaobilaženju onog o čemu treba raspravljati. U nepogrešivoj spremnosti da blagosiljaju svakog ratnog zločinca koji je hodao ovim zemljama. Upornosti da ponavljaju iste recepte rušenja socijalnog mira. Najviše u koordiniranoj lavini tekstova koje proizvodi beogradska novinska manufaktura” – piše Boro Kontić.

Cijeli komentar pročitajte na ovom LINKU…

(StarMo)