Naslovnica Život Konjic: Predstavljena “Izabrana djela Zuke Džumhura”

Konjic: Predstavljena “Izabrana djela Zuke Džumhura”

381
foto arhiva

Konjic — U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta Konjic u povodu tridesete godišnjice smrti Zuke Džumhura predstavljena su “Izabrana djela Zuke Džumhura” i otvorena izložba karikatura nastalih za dnevni list “Politika”.

Na bh. novinara, putopisca, slikara, karikaturistu i scenaristu Zuku Džumhura podsjetili su Dijana Hadžizukić, Senadin Begtašević, Jelena Zimonjić i direktor izdavačke kuće “Buybook” Damir Uzunović.

U programu su učestvovali članovi Literarne sekcije Srednje škole Konjic, saopćeno je iz Buybook-a.

Rođen u Konjicu 1919. godine, osnovnu školu i gimnaziju Zuko Džumhur završio je u Beogradu i Sarajevu, a pravo i likovnu akademiju studirao je u Beogradu. Radni vijek do penzije proveo je kao novinar i karikaturista dnevnog lista “Politika”. U najstarijem dnevnom listu u Srbiji objavio je sve putopise, a na vanjskopolitičkim stranicama lista svake nedjelje gotovo 40 godina izlazile su njegove karikature.

Prve crteže objavio je u “Narodnoj armiji” 1947. godine, a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u “Ježu”, “Borbi”, “Vetrenjači”, “Oslobođenju”, reviji “Danas” i NIN-u.

Od 1969. godine do smrti 1989. zbog narušenog zdravlja živio je u Herceg Novom. Posljednjih deset godina života radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije “Hodoljublja” u režiji Mirze Idrizovića.

(StarMo)