Naslovnica BiH Konjic: Počeo protest protiv malih hidroelektrana

Konjic: Počeo protest protiv malih hidroelektrana

181
foto: facebook

Konjic — U Goranskom Polju kod Buturović Polja počeo je veliki protest protiv izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici, javlja televizija N1.

Kako su kazali organizatori, povod okupljanja građana Doline Neretvice je nova najava dolaska mašina konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic, koje žele početi radove na izgradnji dvije od ukupno 15 malih hidroelektrana čija je izgradnja planirana na slivu rijeke Neretvice.

“Već dugo vodimo borbu i imamo namjeru i želju da dokažemo svima da te mini hidroelektrane na Neretvici nisu poželjne jer lokalno stanovništvo ne želi da se rijeka Neretvica devastira. Okupili smo se danas i želimo da zaustavimo te mašine kako ne bi danas prošle u kanjon rijeke Neretvice i kako ne bi otpočeli radovi predviđeni s njihove strane. Uopće ne sumnjamo da ćemo imati dovoljno snage da to zaustavimo i spriječimo. Mi smo se zakleli, mi smo obećali i mi smo odlučni da istrajemo u ovoj borbi ma koliko ona bila teška i dugo trajala”, kazao je za N1 Ibrahim Turak, predsjednik Udruženja “Pusti me da tečem”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)