Naslovnica Život Konjic: Okupile se i zapjevale zajedno, nakon 55 godina

Konjic: Okupile se i zapjevale zajedno, nakon 55 godina

183

Konjic — Na pozornici Doma kulture u Konjicu, na kojoj je Hor “Djevojke sa Neretve” prvi put nastupio 1967. godine, 120 nekadašnjih članica hora iz četiri generacije, predvođene profesoricom Eminom Beljajev u subotu navečer održale su koncert.

Nastupu je prethodila promocija monografije, koja svjedoči o značaju tog hora u vremenu njegovog aktivnog djelovanja.

Promocija monografije i koncert upriličeni su u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto, Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH”, koju organizira Narodni univerzitet Konjic, uz pokroviteljstvo Grada Konjica.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić tom je prigodom “Djevojkama sa Neretve” uručio zahvalnicu za doprinos u muzičkoj kulturi grada Konjica, koju je uime hora preuzela profesorica Beljajev.

– Cijeneći sve ono što ste u jednom vremenu, koje je iza nas, učinile za promociju Konjica nastupajući sa svojim specifičnim repertoarom diljem svijeta, uime Grada Konjica i njegovih građana uručujem vam zahvalnicu za doprinos muzičkoj kulturi grada Konjica, sa željom da se upravo vaš angažman nikada ne zaboravi i ostane trajno sjećanje na generacije Konjičanki i Konjičana, koji su odrastali i sazrijevali okupljajući se, kako bi pjevali i učili svirati – kazao je gradonačelnik.

Naglasio je kako svojevremeno u Konjicu gotovo nije bilo nijedne porodice, koja nije imala člana, koji je bio uključen u zbor ili muzičku školu.

– S ponosom mogu reći da Konjic danas, baštineći bogatu muzičku tradiciju, ima vrijedne Konjičanke i Konjičane, koji također svoju ljubav i energiju svakodnevno ulažu u mlade generacije okupljajući ih u muzičku školu i zborove, koji na svoj način kao svojevrsni ambasadori, pronose ime Konjica u svijet, kako ste to nekada vi činili – dodao je Ćatić.

(StarMo)