Naslovnica Život Konjic: Ne poduzimati nikakve radnje u vezi sa mini hidroelektranama

Konjic: Ne poduzimati nikakve radnje u vezi sa mini hidroelektranama

374

Konjic — Općinsko Vijeće Konjic na tematskoj sjednici o izgradnji mini hidroelektrana (mHE) na rijeci Neretvici donijelo je Zaključak kojim se preporučuje investitoru (Elektroprivredi BiH), udruženjima i građanima općine Konjic da ne poduzimaju nikakve radnje koje bi izazvale bilo kakve konflikte ili narušilo međuljudske odnose.

Kako Fena saznaje od predstavnika Građanske inicijative “Pusti me da tečem”, kao jedne od zainteresiranih strana za spas rijeke Neretvice, ali i drugih rijeka Bosne i Hercegovine, na tematskoj sjednici OV-a održanoj u srijedu u Konjicu, predstavnici mjesnih zajednica općine Konjic, različite organizacije građana te ekološke organizacije iskoristili su priliku da se izjasne o izgradnji minihidroelektrane.

Na sjednici su se obratili i vijećnici, te predstavnici JP Eelektroprivrede BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Agencije za vodni sliv Jadranskog mora.

Građani su informirali Općinsko Vijeće o postojanju sumnje u regularnost postupka dodjele dozvola za izgradnju mHE i tražili od tog Vijeća da u okviru svojih ovlaštenja postupi u skladu s predstavljenim podacima i zaštiti interese građana.

Stoga je Općinsko Vijeće imenovalo i Komisiju koja će usaglasiti zahtjeve građana s mjesnog područja u vezi izgradnje mHE na slivu rijeke Neretvice te na osnovu utvrđenih činjenica u roku od petnaest dana dostaviti izvještaj tom vijeću, prenijeli su bh. portali.

Komisija je imenovana u sastavu predsjednika klubova koji participiraju u OV-u te predstavnika Koordinacije za zaštitu rijeke Neretvice, investitora, Federalne uprave za inspekcijske poslove, MZ Neretvica i MZ Jasenik, kao i Federalnog ministarstva turizma i okoliša i Agencije za vodno područje Jadranskoga mora i općinskog javnog pravobranioca.

Grupa građana okupljena u inicijativi „Pusti me da tečem“ podsjeća kako je Općinsko vijeće Konjic krajem februara ove godine donijelo Zaključak kojim se između ostalog daje preporuka investitoru (Elektroprivreda BiH) za zaustavljanje radova na izgradnji mHE, dok se po ovom pitanju ne organizira tematska sjednica u martu ove godine. Suprotno navedenom, izvođač je, podsjetili su, pokušao nastaviti radove.

„Elektroprivreda BiH pribavila je obnovljenu dozvolu iako je morala biti izdata nova! Rok trajanja okolinske dozvole po Zakonu o zaštiti okoliša FBiH je pet godina, ali je Elektroprivreda BiH 2016. godine nakon što je istekao rok okolinskoj dozvoli iz 2011. pribavila obnovljenu okolinsku dozvolu. Međutim, shodno Zakonu o zaštiti okoliša FBiH, nakon isticanja okolinske dozvole, potrebno je izdati novu okolinsku dozvolu, a ne obnoviti staru. Postupak izdavanja nove okolinske dozvole uključuje učešće javnosti, što su nadležni očito imali u cilju izbjeći obnovom okolinske dozvole koja je istekla“, naveli su u Građanskoj inicijativi “Pusti me da tečem”.

Iz Inicijative napominju također da su na osnovu naprijed navedenih činjenica krajem maja ove godine pokrenuli upravni spor radi poništenja produžene okolinske dozvole.

(StarMo)