Naslovnica BiH Konjic: Mještani četiri naselja noćas imali struju

Konjic: Mještani četiri naselja noćas imali struju

128
foto: arhiva - ilustracija

Mostar/Konjic/Jablanica — Iz Operativnog centra civilne zaštite i vatrogastva HNK-a jutros su javili da su i u protekla 24 sata otklanjane posljedice nevremena koje je zadnjih dana pogodilo šire područje Hercegovine.

Tako je tokom jučerašnjeg dana u saradnji općina Konjic i Kalinovnik angažirana mašina komunalnog poduzeća Kalinovnik na pročišćavanju putne komunikacije prema naselju Hotovlje. Aktivnosti se nastavljaju danas.

Jučer su uposlenici JP Elektroprivrede BiH otklonili problem snabdijevanja električnom energijom za naselja Hotovlje, Luko, Brda i Polje prema Ljutoj. Mještani ovih naselja proteklu noć su imali električnu energiju. Rješavanje problema na dalekovodu prema naseljima Zelomići i Ljuta, nastavlja se danas.

Na području MZ Bjelimići, prema Zelomićima, angažirane su mašine na saniranju posljedica klizišta, odrona i bujica.

Uslijed odrona i klizišta u prekidu je putna komunikacija prema Donjoj Ljubuči.

U naselju Radešine, uslijed obilnih padavina, došlo je do urušavanja i propadanja pristupnog puta za stambeni objekt.

U MZ Neretvica došlo je do oštećenja i urušavanja dijela putne komunikacije Nevizdraci – Bolobani. Na tom dijelu saobraćaj se odvija otežano. Također, došlo je do prekida putne komunikacije na lokalnom putu Obri – Gorica, kao i prema naselju Koto.

Na regionalnom putu R-436 Borci – Kalinovik, na lokaciji Dindol, blokada puta ostaje do daljnjeg. Još uvijek nema odobrenja zahtjeva od strane Predsjedništva BiH za angažman OS BiH na području MZ Bjelimići i MZ Glavatičevo.

Preporučuje se stanovništvu prokuhavanje vode za piće.

Što se tiče općine Jablanica, sve putne komunikacije na području općine Jablanica su prohodne, a preporučuje se oprezna vožnja zbog odrona, stoji u izvještaju CZ-a HNK-a.

(StarMo)