Naslovnica Politika Kongresmeni: ‘Zašto Srbiji nisu uvedene sankcije?’

Kongresmeni: ‘Zašto Srbiji nisu uvedene sankcije?’

234

Priština/Washington — Predsjednik Komiteta za vanjske poslove američkog Predstavničkog doma Eliot L. Engel i senator Bob Menendez izrazili su zabrinutost zbog uloge Sjedinjenih Američkih Država u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije.

Oni su pozvali administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da nastavi svoju diplomatsku podršku za rješenje sukoba između Kosova i Srbije na način koji je korektan za obje zemlje i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To navode u pismu koje su uputili američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeou 13. aprila. Između ostalog konstatuju da je produbljivanjem saradnje sa Rusijom Srbija ispunila uslove za dobijanje američkih sankcija. Pa Pompeu postavljaju dirketno pitanje.
‘Zašto Srbiji nisu uvedene sankcije?’

Naime, objašjavajući svoj stav, navode da se manjkavost ambicija Trumpove administracije za uspostavljanje ravnoteže Beograda i Prištine događa u kontekstu u kojem Srbija produbljuje veze s Moskvom i to povećavanjem uvoza ruskog naoružanja.

Dodaju da američko zakonodavstvo u tom slučaju predviđa mogućnost sankcija.

“U svom odgovoru, obavijestite nas zašto Uprava nije uvela te sankcije niti je aktivno pritiskala Srbiju da okonča svoje globalne napore za povlačenje priznanja Kosova”, navodi se u pismu Pompeu.

Engel i Menedez upozoravaju na strog pristup američke administracije u kojem se, navode, nepravedno kažnjava nova Vladu Kosova, pri čemu su kampanja Srbije protiv nezavisnosti Kosova i bliske veze Beograda sa Kremljom ostale uglavnom neprovjerene.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)