Naslovnica Region Kongresmen Engel: Vučićeva diktatura potkopava demokratiju na Kosovu

Kongresmen Engel: Vučićeva diktatura potkopava demokratiju na Kosovu

121

Washington — Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove američkog Predstavničkog doma Eliot Engel izjavio je da “Vučićeva diktatura teži da potkopa slobode na Kosovu”. On je dodao da Vučić “vodi Srbiju gvozdenom pesnicom i radi razne stvari kako bi potkopao demokratiju na Kosovu”, nadovezajući se na kampanju Srbije o povlačenju priznanja Kosova.

On je to izjavio tokom jedne online diskusije ovog komiteta o autoritarizmu, dezinformacijama i dobroj vladavini tokom pandemije korona virusa, kojoj je prisustvovala i bivša državna sekretarka Madeleine Albright, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Engel je kazao da ono što je veoma zabrinjavajuće jeste da SAD djeluju da su na strani Vučića.

“Upravo su održani izbori na Kosovu, a sada djeluje da se SAD povlače od dvostranačke posvećenosti koju smo imali tokom ranijih administracija, počevši od Clintona, pa onda Busha i dalje”, kazao je Engel.

I bivška državna sekretarka SAD Albright izjavila je da Sjedinjene Države ne pomažu kako su nekada pomagale Kosovu u rješavanju nesporazuma sa Srbijom.

“Ono što se nažalost desilo jeste da se sada pokreću pitanja o granici, o tome da je Kosovo bilo dio Srbije, ali moram nažalost da kažem da SAD trenutno ne pomažu rješavanju ovog pitanja sa Vučićem i tome što su Srbi pokušali da ponište i čiji je rezultat bio genocidno čišćenje koje je međunarodna zajednica osudila”, izjavila je Albright.

Engel i američki senator Bob Menendez su u aprilu izrazili zabrinutost zbog uloge SAD u pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije u zajedničkom pismu koje su proslijedili američkom državnom sekretaru Mikeu Pompeu.

Tu su pozvali administraciju Donalda Trumpa da nastavi diplomatsku podršku za rješenje sukoba između Kosova i Srbije na način koji je korektan za obje zemlje i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

Objašnjavajući svoj stav, navode da se, kako su se izrazili, manjkavost ambicija Trumpove administracije za uspostavljanje ravnoteže Beograda i Prištine događa u kontekstu u kojem Srbija produbljuje veze s Moskvom i to povećavanjem uvoza ruskog naoružanja.

(StarMo)