Naslovnica Život Kongres SAD: Prošao “paket” od 484 milijarde dolara

Kongres SAD: Prošao “paket” od 484 milijarde dolara

359
foto: BBC/Reuters

Washington — Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je u četvrtak zakon vrijedan 484 milijarde dolara federalne pomoći malim i srednjim preduzećima pogođenim krizom, te bolnicama kako bi se mogle nositi s velikim brojem teško oboljelih u pandemiji korona virusa.

Predstavnički dom je s 388 prema pet glasova usvojio mjeru koju je u utorak jednoglasno prihvatio Senat. Zakon sada treba potpisati američki predsjednik Donald Trump kako bi stupio na snagu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zastupnici, mnogi s maskama na licu, zakon su odobrili nakon produženog perioda glasanja kako bi im bilo omogućena međusobna distanca u skladu s preporukama o zaštiti javnog zdravlja.

Zakon uključuje paket pomoći vrijedan više od 320 milijardi dolara namijenjen malim i srednjim poduzećima koja su se našla na udaru krize uzrokovane COVID-19, zatim 75 milijardi pomoći za bolnice, 25 milijardi za testiranje na korona virus te više od 60 milijardi zajmova namijenjenih drugim stradalim sektorima, posebno poljoprivredi.

Zakon, koji je rezultat teških pregovora demokrata i republikanaca, četvrti je po redu paket pomoći američkoj ekonomiji tokom pandemije. Te četiri mjere zajedno čine oko tri biliona dolara pomoći.

Trump je ranije pozvao Kongres da prihvati taj novi plan pomoći, obećavši da će ga potvrditi.

(StarMo)