Naslovnica Život Konferencija o vakcini: Donatori najavljuju milijarde eura

Konferencija o vakcini: Donatori najavljuju milijarde eura

163
foto: arhiva - ilustarcija

Brisel — Evropska komisija domaćin je virtuelne donatorske konferencije u ponedjeljak na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj vakcine protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bit će domaćin virtuelnog sastanka donatora iz Bruxellesa s početkom u 15 sati po srednjeevropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvila vakcina i efikasno liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tokom vikenda obećala “značajno finansijsko učešće” Njemačke, a agencija DPA predviđa da bi se radilo o stotinama miliona eura.

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Uprkos nedavnim obećavajućim naznakama, mnogi istraživači ne očekuju da bi vakcina bila spremno za upotrebu prije sljedeće godine, prenos e federalna.ba i Hina.

(StarMo)