Naslovnica Mostar Konferencija na MOFF-u: Autori dobivaju mrvice

Konferencija na MOFF-u: Autori dobivaju mrvice

372
foto: Fena

Mostar — U okviru poslovnog segmenta Mostar Film Festivala (MOFF), u petak se u Mostaru održava konferencija “Balkan Cinema Meeting” na kojoj će relevantni predstavnici regije i nadležnih organa iz BiH razgovarati o temi “Kolektivno ostvarenje prava u regiji”.

Cilj skupa je na jednom mjestu okupiti predstavnike svih najvećih produkcijskih kuća, distributerskih kompanija te kino prikazivača, ali i nadležnih tijela BiH, koji će razmijeniti informacije i pokušati iznaći rješenje zajedničkih problema u cilju ostvarivanja kolektivnih prava u regiji i svijetu.

“Riječ je o konferenciji koja se tiče ostvarivanja kolektivnih prava za autore, nosioce prava u segmentu reemitiranja, s posebnim aspektom na nove digitalne tehnologije i novu digitalnu agendu Evropske unije”, rekao je Feni uoči konferencije predsjednik Udruženja filmske industrije (UFI) Antonio Beus.

Prema njegovim riječima, procesi pregovaranja, tarifiranja te procesi zaštite, samo su neki od problema s kojima se susreću, a oni su, dodao je, preduslovi koje bi trebali ostvariti da bi uopće mogli doći do distribucije prava.

“U moru digitalizacije prosječan operater distribuira preko 200 kanala na kojima je oko 50 posto emitiranog sadržaja vlasništvo kolektivnih organizacija koje zastupaju autore, nosioce prava, a novčana nadoknada koja bi trebala da ide tim autorima apsolutno do njih ne dolazi ili dobivaju mrvice”, istakao je Beus, prenose bh. portali.

Naglasio je kako se bore za transparentniju distribuciju prikupljenog novca, fer i pošten odnos prema autorima, nosiocima prava.

“Istovremeno želimo implementirati model zaštite prava autora i zaštite prava operatera i da kroz svoj rad napravimo jednu sinergiju koja će omogućiti operaterima smanjenje troškova, a autorima pravilniju distribuciju naknada koje im pripadaju za njihova djela koja su napravili”, ustvrdio je Beus.

Uz predstavnike BiH, na konferenciji su i učesnici iz Slovenije, Srbije i Albanije te Asocijacije AGICOA koja okuplja preko 45 najvećih kolektivnih organizacija u svijetu.

Na konferenciju su pozvani i vodeći ljudi legitimiranih institucija za prikupljanje kolektivnih prava iz regije, kao i predstavnici udruženja ili pojedinačnih kablovskih operatera, telekomunikacijskih kompanija, IPTV providera te predstavnici javnih TV servisa i svjetskih TV mreža iz regije.

MOFF Konferenciju “Balkan Cinema Meeting” realizira u saradnji i podršku Udruženja filmske industrije.

(StarMo)