Naslovnica Politika Konakoviću zatrebalo pojašnjenje vlastite izjave o Domu naroda

Konakoviću zatrebalo pojašnjenje vlastite izjave o Domu naroda

221

Sarajevo — Predsjednik Naroda i Pravde Dino Konaković je “pojasnio” svoj stav o smanjenju ovlaštenja Doma naroda Federacije BiH.

Kazao je da on “nije protiv reduciranja tog doma”, već da ga “ne treba prilagođavati Vijeću naroda Republike Srpske i da proces treba ići obrnuto”.

Ranije su medij prenijeli njegovu izjavu kako “ne želi podržati uređenje federalnog Doma naroda na isti način kako je to urađeno u drugom entitetu u BiH”. Zatim je zatražio da pojasni svoj stav navodeći da se on “bori za reduciranje Doma naroda FBiH, a ne da je protiv toga”.

Konaković naglašava da je “od početka to primarni interes NiP-a da Dom naroda ne bude drugi Predstavnički dom koji će kočiti sve procese”.

“O tome javnom govorim svaki dan i ježim se od pomisli da neko zagovara da to svedemo na Vijeće naroda Republike Srpske koje u tom slučaju svi zajedno legitimišemo i priznajemo kao jedan dobar proces”, rekao je Konaković.


Dodao je da je to danas tako ali da to ne znači da se ne može tražiti promjena načina odlučivanja ove institucije.

“Dok sam živ borit ću se da taj loš proces u RS-u se popravi, a nikako da se ovaj u Federaciji izjednači”, rekao je Konaković.

(StarMo)