Naslovnica Život Konačno dobra vijest za medije

Konačno dobra vijest za medije

337

Menlo Park — Društvena mreža Facebook uvodi sekciju vijesti News Tab na svojoj mobilnoj aplikaciji gdje će se prikazivati naslovi vijesti koje biraju novinari, a izadavači će biti plaćeni za upotrebu njihovog materijala.

Ta društvena mreža dugo je bila u sporu sa izdavačima vijesti koji se žale da Facebook ima koristi od dijeljenja njihovih članaka bez plaćanja za njih.

Ovo je potencijano veliki korak za platformu dugo obilježenu teškoćama da iskorijeni dezinformacije i nespremnosti da sklapa ugovore sa izdavačima, prenosi Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na AP.

U odjeljku vijesti bit će uključeni naslovi iz Wall Street Journala, Washington Posta, BuzzFeed Newsa, Business Insidera, NBC-a, USA Todaya i Los Angeles Timesa, kao i lokalni naslovi iz nekoliko najvećih američkih gradova.

Nova sekcija vijesti kreće danas.

Preko Facebooka će se vidjeti samo naslovi. Kada se pritisne na naslove korisnik ode direktno do stranica ili aplikacija izdavača, ako su instalirane. To je manje-više ono što su izdavači tražili od Facebooka godinama.

Facebook nije želio reći ko će i koliko biti plaćen navodeći samo da će plaćati izdavačima za pristup sadržaju.

(StarMo)