Naslovnica Region Kon: Virus je konstantno prisutan

Kon: Virus je konstantno prisutan

130

Beograd — Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je u trenutnom toku epidemije korona virusa u Srbiji značajno povoljnija situacija u odnosu na prethodni period jer je došlo do maksimuma broja zaraženih i do zaravnjenja, kao i da ti brojevi polako počinju da se spuštaju.

Kon je za Radio televiziju Srbije rekao da se brojevi novozaraženih smanjuju pune dvije sedmice zaredom, ali da je to toliko malo da ne bi smjelo da se govori o spuštanju, koje se nešto bolje vidi posljednjih sedmicu dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, u prvom talasu epidemije, koji je počeo u martu, maksimum u broju zaraženih je bio dostignut u šestoj sedmici epidemije nakon čega su brojevi novozaraženih počeli da padaju, dok je sada situacija utoliko drugačija što maksimum traje dvije sedmice, sa većim brojem zaraženih i sa sporijim smanjivanjem brojeva.

“U ovom trenutku kada se spuštamo treba znati da u trenutku kada se budemo spustili, to nije znak da je prestala epidemija. Sada je jasno da nema sezonskog oblika nego da je virus konstantno prisutan i konstantno može da se prenosi, i da to isključivo zavisi od našeg ponašanja”, kazao je Kon.

On je rekao i da je drugi talas epidemije donio nova saznanja o virusu i njegovom ponašanju u tome da do sada trudnice nisu bile definisane kao posebno rizične, ali da u ovom trenutku postoji koncentracija takvih slučajeva, i da je u Srbiji pet trudnica sa ozbiljnim stanjem.

“Nismo to imali u prvom udaru niti je detaljno opisano u svjetskim razmjerama. Treba pratiti i vidjeti”, rekao je Kon.

On je rekao i da Krizni štab za borbu protiv epidemije korona virusa nije razmatrao uvođenje strožijih mjera za državljane okolnih zemalja koji dolaze u Srbiju “zato što mi imamo goru situaciju nego oni oko nas”.

“Ne može nama da pogorša situaciju neko ko dolazi”, kazao je Kon i dodao da postoji mjera zdravstvenog nadzora koja svakom ko ulazi u zemlju nalaže da se u slučaju svakog pogoršanja zdravstvenog stanja javi Zavodu za javno zdravlje.

(StarMo)