Naslovnica Region Kon: Srbija nije jako daleko od katastrofalne epidemiološke situacije

Kon: Srbija nije jako daleko od katastrofalne epidemiološke situacije

220
Predrag Kon

Beograd — Srbija nije jako daleko od katastrofalne epidemiološke situacije, upozorio je član kriznog štaba srbijanske vlade epidemiolog Predrag Kon, nakon što je oboren dosadašnji rekord po broju novozaraženih.

“To je situacija u kojoj se ljudi više nemaju gdje liječiti. Moramo zaustaviti virus, a ako ga mi ne zaustavimo, onda će on nas”, rekao je Kon u Beogradskoj hronici Radio-televizije Srbije, u danu kad su u Srbiji prijavljena 2.823 slučaja zaraze covidom-19, što je novi dnevni rekord od početka epidemije 06. marta.

Procjene su da je inficiranih znatno više nego što je službeno registrirano.
Istraživanja rađena u zapadnoeuropskim zemljama pokazala su da je broj zaraženih 10 do 20 puta veći od onog broja koji se službeno registrira, ukazao je Kon, dovodeći u vezu tu statistiku s epidemiološkom situacijom u Srbiji.

“Takvom analogijom, ako imate 1000 prosječno zaraženih na dan, vi onda dnevno imate oko 10.000 do 20.000 onih koji su zarazni, a da to niti ne znaju. Mora se reći da oni polako prestaju biti zarazni poslije sedam do 10 dana, poslije 14 dana svakako”, objasnio je Kon, prenosi Hina.

(StarMo)