Naslovnica Mostar Komunalni radnici Mostara: Ne dozvoljavamo da strane firme izvlače novac

Komunalni radnici Mostara: Ne dozvoljavamo da strane firme izvlače novac

470

Mostar — Sindikat komunalnih radnika Mostara usprotivio se ideji dovođenja inostrane, privatne firme radi rješavanja problema otpada u gradu.

U pismo dostavljenom medijima, u kojem se Sindikat komunalnih radnika Mostara obraća građanima, stoji kako komunalni radnici neće dozvoliti “da se u Grad Mostar ubaci strana firma da radi naše poslove i da Vaš i naš novac izvlači u zemlju odakle ih naši vlastodršci dovode”.

U saopštenju Sindikata komunalnih radnika se podsjeća i da građani ne obavljaju svoju dužnost plaćanja računa za odvoz i deponovanje komunalnog otpada. Komunalni radnici ističu da građani duguju komunalnim preduzećima 10 miliona maraka za neplaćanje pruženih usluga, “a to u prevodu na narodni jezik znači – da pljačkate komunalna preduzeća, rušite ih i sahranjujete”.

Navodi se i kako građani ne odlažu pravilno komunalno smeće, te pale i uništavaju posude za odlaganje otpada.

“Mi smo pokušavali i pokušavamo preko vlastodržaca riješiti problem naplate, ali očito njima nije u interesu to pitanje riješiti, jer već 15 godina pokušavaju nečinjenjem i nepomaganjem javnih komunalnih preduzeća ista iscrpiti, baciti pod noge i dovesti privatno preduzeće – Albu iz Berlina – i tada, sigurni smo da će i naplatu od Vas građana uspješno riješiti, samo tada cijena neće biti 2,90 KM po jednom članu porodičnog domaćinstva, već će biti mnogo skuplja”, stoji uz ostalo u saopštenju.

Sindikat komunalnih radnika Mostara zato podsjeća građane da pravilno odlažu komunalni otpad, da svoju građansku dužnost obavljaju i plaćaju mjesečne račune za uslugu prihvat, odvoz i deponovanje komunalnog otpada, a da će taj novac biti upotrebljen za nabavku posuda, opreme i vozila.

“Mjesečni iznos cijene računa je, prosto izračunat, u visini jedne čokolade do jednog kilograma kafe”, stoji u saopštenju Sindikata komunalnih radnika.

(StarMo)