Naslovnica Izdvojeno Komšićev savjetnik o raspravi u Kongresu: Etničke politike su problem…

Komšićev savjetnik o raspravi u Kongresu: Etničke politike su problem…

249

Sarajevo — Povodom rasprave pred Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u kojem se raspravljalo o politici nove administracije za regiju Balkana i zaključaka koji su izneseni oglasio se Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

“Kako to vide i naši prijatelji iz SAD-a, etničke politike su problem jer očito služe za bogaćenje etničkih lidera na štetu građana ove zemlje jer ti tzv. etnički lideri koriste sadašnje ustavno uređenje za blokade državnih institucija, dok se ne ugodi njihovim ličnim interesima. Zato oni stvaraju ambijent pogodan za različite vidove korupcije i političkog utjecaja kako bi zadržali sadašnji stepen političke moći koji im omogućuje stalno bogaćenje”, izjavio je Kovačević, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Istakao je kako takvu situaciju koriste i pojedine istočne zemlje, koje vješto koriste etničke politike i ekonomsku ranjivost BiH za ostvarivanje njihovih interesa.

“Zato je važno da što prije uđemo u ustavne reforme kako bismo ponudili novi i kvalitetniji politički sistem koji onemogućava sadašnje devijacije unutar Bosne i Hercegovine. Vidno trebamo prelazak na građanski koncept kako bi kroz političku diverzifikaciju onemogućili etničke politike da blokiraju državu i da budu temelj za različite vidove korupcije. Takav koncept nudi mnogo više u ostvarivanju vladavine prava i borbe protiv korupcije i, u tom pogledu, očekujemo podršku naših prijatelja iz SAD-a i EU”, kazao je savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)