Naslovnica Mostar Komšića brinu moguće “ucjene HDZ BiH” oko Mostara

Komšića brinu moguće “ucjene HDZ BiH” oko Mostara

191
Željko Komšić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Sam dogovor, rješenje koje je predviđeno za Mostar po meni je sasvim ok” – kazao je član Predsjedništva BiH i predsjednik DF željko Komšić.

– Na kraju krajeva korenspondira sa našim prijedlogom koji smo kao DF uputili u Parlament ali nisu dali da dođe na dnevni red, gotovo isto. Interesantno gotovo je isto sa rješenjima koje je ranije predlagao SDP. Bojim se znajući s kime imamo poslada će u onom trenutku kada se budu usvajala rješenja o izbornom zakonu koja se tiču Mostara jer vi ne možete provesti izbore u Mostaru a da ne usvojite rješenja koja će omogućiti izbor vijećnika u GV Mostara kroz izborni zakon BiH. Mislim da će onda HDZ da stavlja svoje prijedloge koje se tiču sasvim drugih tema vezanih za izmjene izbornog zakona – kaže Komšić.

On naglašava da se “boji da ćemo dobiti svojevrsnu političku klackalicu u kojoj će pod pričom da se moraju usvojiti rješenja o Mostaru, HDZ prije svega nastojati da provuče ona rješenja oko kojih ne postoji dogovor u BiH i da na taj način ucjenjujući Mostarom Čović isposluje ono što mu je dugo cilj a to su izmjene izbornog zakona koje su suprotne osnovnim ljudskim pravima, preporukama Evropske komisije, Mišljenju Evropske komisije”.

– Zato sam jako skeptičan kada je riječ o rješavanju pitanja izbora o Mostaru, mada rješenje koje je predviđeno za Mostar je po meni sasvim ok – rekao je Komšić.

(StarMo)