Naslovnica BiH Komšić: Zvaničnici iz RH “šire netačne informacije” o BiH

Komšić: Zvaničnici iz RH “šire netačne informacije” o BiH

343
Željko Komšić

Sarajevo — Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je “zvaničnike iz Hrvatske” da po svijetu šire netačne informacije o prijetnji koju terorizam predstavlja u BiH.

Takvu ocjenu Komšić je iznio i tokom posjete Parizu, gdje je francuskom predsjedniku Emmanueu Macronu prenio uvjeravanja da njegove tvrdnje o BiH kao regionalnoj terorističkoj “tempiranoj bombi” – nisu zasnovane na činjenicama.

“Ne znam je li pametno i mudro pretpostavljati u ovom slučaju, ali moja je pretpostavka da to zvaničnici iz Zagreba koriste možda i u bilateralnim razgovorima s drugim šefovima država, premijerima. Riječ je o notornoj neistini – mi imamo precizne podatke koje nismo sami skupljali, već i u saradnji s prijateljskim zemljama, zemljama partnerima, u saradnji službi sigurnosti ne samo u BiH i regiji već i mnogo šire” – rekao je Komšić.

On je iz Pariza izjavio je da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “bila među prvima koji su počeli širiti netačne informacije o terorističkoj prijetnji u BiH”.

“Hrvatsko vodstvo daje sebi previše za pravo da intervenira u stvarima koje su unutrašnje pitanje BiH i nemaju veze s hrvatskom unutrašnjom politikom, a posebne ne s vanjskom” – rekao je Komšić.

(StarMo)