Naslovnica BiH Komšić za BHT: Sistematizirani napadi susjeda na BiH

Komšić za BHT: Sistematizirani napadi susjeda na BiH

706
Ivo Komšić

Sarajevo — U intervjuu za emisiju “Jedan” BHT-a, bivši član Predsjedništva Republike BiH Ivo Komšić je kazao kako “Amerikanci neće dozvoiliti da se uruši ono što smatraju svojim najvećim diplomatskim uspjehom od Drugog svjetskog rata naovamo, a to je Dejtonski mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH”.,

Komšić je i sam bio učesnik mirovnih pregovora 1995.godine u Dejtonu.

Komšić ne vjeruje u mogućnost organiziranja “Dejtona 2” i ne vidi razlog za to, ali upozorava na “sistematizirane napade susjeda, Srbije i Hrvatske”, posebno od prošlih izbora naovamo. Tenzije, kaže, dolaze iz Zagreba i Beograda, te pita: Mislite li da bi Dodik i Čović radili ovo što rade, da nemaju podršku?

“To je dosta sistematiziran napad od naših susjeda, Srbije i posebno Hrvatske, pomognut čak hrvatskom pozicijom u Evropskoj uniji i njihovim pozicijama u Evropskom parlamentu. Oni su žestoko krenuli da mijenjaju Dejtonski sporazum u ključnim njegovim tačkama”, kaže Komšić.

Bivši član Predsjedništva RBiH smatra da BiH treba insistirati na tome da se temeljem odrednica Dejtonskog sporazuma poštuju suverenitet i teritorijalni integritet države, te ukazuje na pogrešan odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH.


Oni (Hrvatska op.a.) su sami sebi dali pravo, u svoj Ustav su stavili da se brinu o Hrvatima u dijaspori. Nas su pretvorili u dijasporu. Ako smo dijaspora, onda smo nacionalna manjina. Ovamo insitiraju na konstitutivnosti naroda, a ovamo nas tretiraju kao dijasporu. Nešto tu nije uredu, ili je jedno, ili drugo. I oni su sada sami sebi to dali, navodno, pod brigom koja proizilazi iz Dejtonskog sporazuma, a nigdje ne poizilazi. Pročitajte cijeli Dejtonski sporazum, nigdje to nećete naći. To je potpuna izmišljotina” – kaže Komšić i dodaje:

“Herceg Bosna je likvidirana Vašingtonskim sporazumom i nema govora da su se njene institucije prelile u institucije BiH ili Federacije”.

(StarMo)